Huur camera's, lenzen en andere apparatuur - PicturePresent

Huur camera’s, lenzen en andere apparatuur

Handig! Vind de foto-apparatuur voor jouw project via dit deelplatform!

Je herkent het als fotograaf vast. Soms wil je die camera of dat ene objectief eerst even uitproberen voor je het aanschaft. Of je hebt het alleen maar voor die ene specifieke opdracht nodig en om het nou daarvoor alleen te kopen… Ander typisch voorbeeld: je eigen fotogear die best vaak ongebruikt in je tas blijft. Zonde toch? Had je maar een gemakkelijke en veilige mogelijkheid om er op die momenten geld mee te verdienen. Gearbooker kan dan een uitkomst zijn.

Als je als fotograaf het bovenstaande kunt beamen, dan past dit ‘Airbnb achtige’ deelplatform vast goed bij je. Contentmakers zoals fotografen, filmmakers en andere creatieven huren en verhuren hierop namelijk onderling hun gear. Je huurt er bijvoorbeeld camera’s, lenzen en andere fotoapparatuur, maar ook drones, beamers, VR brillen en zelfs muziekinstrumenten of audio-apparatuur. Het platform is al enkele jaren in Nederland, België en sinds kort ook in Frankrijk, dus je vindt er al een erg ruim aanbod aan spullen, op zelfs méér dan 10.000 locaties.

Voordelen: financieel en sociaal

Als huurder kun je vaak gewoon in je eigen buurt terecht in plaats van bij een commercieel verhuurbedrijf die vaak alleen in enkele grote steden te vinden zijn. Ook hebben ze daar niet altijd de gewenste spullen beschikbaar. Bovendien is de kans groot dat het ook nog eens voordeliger is om apparatuur via Gearbooker te huren. Verhuurders bepalen namelijk zelf hun huurprijzen en die zijn vaak lager omdat men er niet per se van hoeft te leven. Daarnaast is er natuurlijk ook het sociale aspect: je komt in verbinding met andere creatievelingen om je heen. Deze interactie zorgt voor een uitbreiding van je netwerk en mogelijk ook voor nieuwe samenwerkingen of opdrachten.

Verzekering en veiligheid

Je wilt natuurlijk dat alles netjes en veilig verloopt. Dus werkt Gearbooker met een verzekeraar waardoor alle boekingen goed verzekerd zijn. Gearbooker werkt hierbij met de ‘vervangingswaarde’ in plaats van de gebruikelijke (maar vaak tegenvallende) ‘dagwaarde’ zodat, mocht er iets vervelends gebeuren, je in elk geval een gelijkwaardig item ervoor terug kunt kopen. Ook heeft Gearbooker een aantal geavanceerde veiligheidsopties ingebouwd die helpen het onderlinge vertrouwen te vergroten. Denk aan een grondige achtergrondcheck van alle huurders, een review-systeem voor huurder en verhuurder en een koppeling met social media accounts. Ook worden ID-bewijzen gecheckt.

Hoe werkt het huren en verhuren?

Het werkt als volgt: een gebruiker die zijn apparatuur wil verhuren, maakt een account op het platform en wordt door het systeem handig geholpen bij het aanmaken van zijn of haar ‘listings’: zowel foto’s als categorie, merk en verhuurprijzen worden al automatisch aangedragen. Als zich vervolgens een huurder meldt, krijg je als verhuurder daarvan direct bericht. De verhuurder heeft vervolgens de touwtjes in handen. Wanneer je de huur om wat voor reden dan ook niet ziet zitten of de periode komt net niet uit, dan kun je net zo makkelijk annuleren.

Mocht je iets willen huren van een verhuurder van wat verder weg, dan biedt Gearboooker een ingebouwde verzendoptie (via bijvoorbeeld PostNL). Zo wordt het huren eigenlijk net zo makkelijk als webwinkelen en ben je niet meer afhankelijk van het aanbod in je directe omgeving.

Hoeveel levert het je op?

Op de website staat een rekentool waarmee je uitrekenen dat bij apparatuur met een totale waarde van bijvoorbeeld 3 duizend euro die 5 keer maand wordt verhuurd, je per jaar zo’n 2500 euro zou kunnen verdienen. Met zo’n bedrag koop je al snel weer iets moois nieuws erbij. In hoeverre is dit een realistisch voorbeeld is, is natuurlijk afhankelijk hoeveel interesse er is voor je apparatuur en hoe vaak je je verzoeken kunt accepteren maar een snelle rekensom leert dus dat het inderdaad mogelijk is. Het platform geeft je op hun blog handige tips hoe je je eigen verhuur kunt stimuleren.

Probeer-service door bekende merken

Ook sluiten zich steeds meer apparatuurmerken aan bij Gearbooker, zoals Canon, Nikon, Sigma, Zeiss, Tamron, Samyang, Lensbaby en Eizo. Zo kunnen gebruikers eenvoudig een camera, lens of beeldscherm huren om deze eens te proberen voordat ze het kopen. Voor deze merken biedt het platform een uitstekende kans om hun nieuwe producten rechtstreeks aan de gebruiker ter test aan te bieden. Een soort van ‘try before you buy’.

Conclusie? Veel tevreden gebruikers

Nu het platform enige tijd in de lucht is, valt er een balans op te maken: zijn gebruikers tevreden? Afgaande op de reviews is dat zeker het geval: zo’n 95% van de gebruikers beoordeelt elkaar na afloop van de boeking met minimaal 4,5 sterren van 5. Ook op Trustpilot zijn zeer veel goede reviews terug te vinden, het platform scoort daar een 4.8 uit 5 !

Al met al: zeker de moeite waard dus om het zelf eens te proberen.

Probeer het zelf!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws!

Camera of lens huren?

Apparatuur nodig? Huur voordelig camera's of lenzen van fotografen in je buurt.